Böbrek ve kalp gibi hızlı bir metabolizmaya sahip olan organlar da bulunan ve yaş ilerledikçe çevresel faktörlerin etkisi ile birlikte azalan bir antioksidan kaynağıdır. Yüksek tansiyon, Parkinson hastalığı, migren gibi hastalıklarda tedavi süreçlerinde olumlu sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Gebelik dönemde olan bireylerin ve emzirme döneminde olan bireylere kullanmaması gerekir.
Koenzim Q10 Nedir?
Yağ içerisinde çözünebilen ve vitamine benzeyen bu bileşiktir. Dokularda bulunmuş olduğu form türüne göre Ubikinon-10 Ubikinol-10 olarak adlandırılır. Bunun anlamı Latince de her yerde olan demektir. Vücutta sentezleyebilen koenzim Q10 besinlerin içerisinde bulunur ve bu besinler aracılığıyla alınabilir. Koenzim Q10 vücudumuzda en çok yüksek metabolizma hızına sahip olan böbrek, kalp ve karaciğerde bulunur.
Koenzim Q10 Ne İşe Yarar?
Hücre yapısının korunması ve hücrenin enerji dönüşümlerin sağlanabilmesi için koenzim Q10 oldukça önemlidir. Dokular içerisinde yer alan serbest radikallerin vermiş olduğu zararları azaltmaya yardımcı olan oldukça etkili bir antioksidandır. Yüksek tansiyon, romatoid artrid, migren, fibromiyalji hastalıklarının tedavi süreçlerinde olumlu sonuçlar doğurduğunu gösteren birçok çalışma bulunur.
Koenzim Q10 Hangi Besinlerde Bulunur?
Vücudumuzda var olan Koenzim Q10 Birçok besin türünün tüketimi ile de vücudun ihtiyacı olan kadar alınabilir. Bu besin türlerinden bazıları;
- Kırmızı et
- Balık
- Tavuk
- Yumurta
Gibi ürünlerde yüksek miktarda Koenzim Q10 bulunur. Bu ürünleri tüketerek ihtiyacınız olan Koenzim Q10 miktarını karşılaşabilmeniz mümkündür. Bu ürünler dışında bitkisel ürünlerden karnabahar ve brokoli gibi sebzelerde bulunan oldukça yüksek miktarlarda Koenzim Q10 sayesinde vücudumuzun ihtiyacı olan bu enzimi temin edebilmeniz mümkündür.
Koenzim Q10 Eksikliğinin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Vücutta Oluşumu görülen ve hücrede zararlı halde bulunan serbest hareketlere etkisini ortadan kaldırmak amacı ile kullanılan oldukça önemli antioksidan bileşiktir. Eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hücrelerin enerjisinin düşmesi gibi durumlar ortaya çıkar. Koenzim Q10 eksikliği nedeniyle veya miktarının azalması sebebiyle hücrelerin döngülerinde bozulabilme durumları ortaya çıkar. Bu döngünün bozulması ile birlikte oksidatif stres seviyesi artar.
Koenzim Q10 Eksikliği Nasıl Giderilir?
Koenzim Q10 İnsan vücudu için oldukça önemli bir bileşiktir. Yaş ilerledikçe vücutta bulunan koenzim Q10 miktarı azalır. Bunun için takviye besin ürünlerine veya ilaçlara başvurmanız gerekebilir. Genellikle çiğneme tableti veya şurup halinde bulunan besin takviyelerini kullanarak bu eksikliği gidermeniz mümkündür. Bunun dışında balık, kırmızı et ve bazı bitkileri tüketerek bu eksikliği azaltma imkanınız bulunur.
Koenzim Q10 Kimler Kullanamaz?
Tiroid ilaçları, kemoterapi tedavisi ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar doktor tavsiyesi ile kullanabilir. Gebelik döneminde bulunan ve emzirme işlemi gerçekleştiren bireylerin kullanımı için yeterli bir çalışma bulunmaz. Böbrek ve karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği ve diyabet gibi bireylerde bulunabilecek kronik hastalıkları bulunan kişilerin bu ürünü kullanabilmesi konusunda dikkatli olması ve kesinlikle doktor tavsiyesine başvurması gerekir.