Ceviz

Anayurdu Anadolu olan ceviz ağacı artık her yerde yetiştirilebilmektedir. Dev gövdesi ve geniş alanlara yayılan dallarıyla 25 metre boya kadar ulaşmaktadır. İlkbahar başında bir yıl öncenin dallarından erkek çiçekler sarkarken yeni dallar dişi çiçekleri taşır. Başlangıçta kırmızı olan yapraklar giderek yeşerir. Ağacın odunsu meyvesi olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye dönen yumuşak bir katmana sahiptir.

İlkbahar ve yazbaşında toplanan yapraklar 40°C de hızla kurutulur. Kurutulmuş yapraklar çay, tentür ve sıvı ekstre yapımında kullanılmaktadır. Her birinin en az yüzde 2 oranında hiperosit adlı flavonoit içermesi gerekmektedir. 

Ceviz yaprakları tanenler açısından zengindir. Askorbik asit ve uçucu yağın yanı sıra , juglon, nafta-kinon ve hiperosit ile kesretin de mevcuttur. 

Küçük bir ağaç alınır, ya da zengin, su tutmayan bir toprağa tohumlar ekilir. Ceviz ağaçları güneş altında, serin ya da ılık iklimlerde büyür.

Cevizin bilinen bir yen etkisi yoktur ancak yine de tavsiye edilen dozlar aşılmamalıdır.

Bu Bitkiyi İçeren Ürünlerimizi İnceleyin

×

Üye Ol

Bir Hesabınız Var Mı ? Giriş Yap

×

Giriş Yap

Henüz Bir Hesabın Yok Mu ? Üye Ol