Balkabağı

Kestanekabağı olarak da bilinmektedir. En az 9000 yıldır Orta Amerikada yetiştirildiği bilinen bal kabağı günümüzde dev yuvarlak meyvesi için dünyanın her tarafında ekilmektedir. Biryıllık bitkinin uzun ve dikenli sapı ince tüylü yaprakları ve pırıl pırıl sarı çiçekler taşımaktadır Çiçeklerin ömrü çok kısadır. Bazen sadece bir gün. Ardından bunları sayısız yassı ve beyaz togum içeren kocaman portakal rengi meyve izler. 

Balkabağı meyvesinin etli kısmı taze yenir ya da tıbbi ila yapımında kullanılmak üzere kurutulur. 
Tohumları bütün olarak veya kabukları çıkarıldıktan sonra yenebilir veya yağı için dövülebilir. 

Balkabağı meyvesinin etli kısmı iyi bir betakaroten kaynağıdır. Antioksidanlar ve E vitamini yönünden zengindir. Balkabağı çekirdekleri yaklaşık olarak yüzde 30 oranında doymamış yağ içermektedir. Aynı zamanda demir çinko ve fosfor bakımından da zengindir.

Balkabağı sıcak ve ılıman iklimlerden hoşlanmaktadır. Tohumu kullanılarak zengin, su tutmayan topraklarda yetiştirilir. 

Balkabağı hamilelikte ve süt verme döneminde kullanılmamalıdır. Aşırı çekirdek tüketimi karaciğerde hasara neden olabileceğinden önerilen doz aşılmamalıdır.

Bu Bitkiyi İçeren Ürünlerimizi İnceleyin

×

Üye Ol

Bir Hesabınız Var Mı ? Giriş Yap

×

Giriş Yap

Henüz Bir Hesabın Yok Mu ? Üye Ol